Espai de migdia

Des de l’escola considerem que l’estona de migdia és un espai educatiu que mereix un tractament específic. És per aquest motiu que no s’ha volgut deslligar de la dinàmica de l’escola donant-lo a una empresa de serveis. Aquest espai respon a la filosofia plantejada al nostre Projecte Educatiu i es concreta en el treball d’una sèrie d’hàbits i actituds a l’hora de dinar, així com en els aspectes relacionats amb la socialització de l’alumnat en un espai distès i relaxat però amb una normativa específica.

Com a conseqüència d’aquest plantejament, les actituds i aprenentatges de migdia són avaluats en els informes que s’adrecen a les famílies, juntament amb les altres àrees d’aprenentatge i situacions escolars.

Els menjadors a Projecte

El servei de menjador de l’escola es basa en la cuina pròpia i pretén desenvolupar tres eixos bàsics, pel que fa als menús que s’elaboren: servei de menjador escolar responsable, recuperació dels conceptes bàsics de l’alimentació i cuina sana i elaboració de menús equilibrats i de proximitat.

Com a servei de menjador escolar responsable entenem que és aquell que pretén millorar la salut nutricional del nostre alumnat a través de l’elaboració dels menús per part d’una dietista de l’empresa responsable de la gestió de la cuina, Scolarest, i de l’avaluació continuada d’aquests menús, incloent productes variats i de temporada.

Seguim  criteris de respecte al medi ambient, tant en els productes de menjar, com en els productes de neteja, com també en la gestió de residus separant les diferents fraccions.

La recuperació dels conceptes bàsics de l’alimentació i cuina sana  es basen en la utilització de productes naturals i de temporada i en processos tradicionals de cocció segurs emprant els temps necessaris i basats, alhora, en la seguretat alimentària. L’escola també disposa d’un Pla d’al·lèrgens i incompatibilitats derivades de l’alimentació.

Dins del concepte d’elaboració de menús equilibrats i de proximitat s’inclou, per una banda, la utilització de productes de proximitat del propi territori i, per una altra, el respecte a la sostenibilitat a partir del subministrament, en la mesura del possible, a través de proveïdors locals.

També es contempla la incorporació de productes ecològics (llegum, pasta, i proteïna vegetal). Des de l’escola es prioritza l’ús de productes generats per empreses amb responsabilitat social.

–       El llegum, la pasta i l’arròs sempre seran ecològics.

–       Hi haurà menú complet de proteïna vegetal ecològica.

–       Hi haurà varietat de fruita, sempre segons la temporada.

–       Pel que fa al peix hem establert que, quan n’hi hagi en el menú, serà lluç, tonyina, bacallà o salmó.

–       Pel que fa a la carn serà sempre amb certificació Q de qualitat.

–       Tot l’oli que s’utilitzarà serà sempre oli d’oliva.

–       Els lactis procediran d’empreses que segueixen paràmetres de comerç just i responsabilitat social.

–       Als cursos d’ESO hi haurà l’opció de poder triar entre dos primers i dos segons plats. Està previst que sigui quina sigui l’elecció per part de l’alumnat, es mantingui que el menú sigui equilibrat, ja que tots són elaborats per una dietista. D’aquesta manera obrim altres expectatives als nois i noies més grans que sempre es queden a dinar a l’escola.

Les estones d’esbarjo

Les estones de migdia, a banda de les pròpies de menjador, persegueixen el desenvolupament d’activitats lúdiques que permetin als nens i nenes i als nois i noies gaudir d’un espai distès a banda de les activitats escolars. Aquests espais s’estructuren de forma diferent segons els cursos i l’etapa de cada curs:

 • Els nens i nenes de P3 i P4 fan la migdiada després de dinar. El descans està justificat per la pròpia edat, alhora que permet que les activitats de la tarda es desenvolupin en un ambient més tranquil i relaxat.
 • Els nens i nenes de P5 surten a jugar després de dinar. Ho fan en un espai destinat només a aquest curs, en el qual poden portar a terme activitats lúdiques dirigides i no dirigides.
 • Els nens i nenes d’educació primària tenen una estona d’esbarjo, abans o després de dinar, segons el torn, en la qual poden jugar en l’espai del jardí, excepte un dia a la setmana que el destinen a tallers. La finalitat dels tallers és oferir un espai lúdic d’activitats dirigides en què els nens i nenes puguin passar-s’ho bé participant en activitats diverses que els ajudin a descobrir nous àmbits: teatre, danses, jocs esportius, cuina, plàstica, etc. Els tallers s’organitzen per cicles, un cop a la setmana i en horari de migdia. Els nens i nenes del cicle es barregen i es distribueixen en tres grups: cada grup gaudeix d’un taller diferent cada trimestre de tal manera que, en acabar el curs, han pogut passar per totes les activitats. Dos d’aquests tallers es fan en anglès i l’altre en català:
  • Tallers del cicle inicial: Escultura amb fang, CookingGames.
  • Tallers del cicle mitjà: Paper maixé, Sport, Drama.
  • Tallers del cicle superior: Composicions amb materials diversos, Design, Sport.
 • A l’educació secundària, els nois i noies poden escollir lliurement, amb la supervisió per part d’un membre del professorat del centre, d’anar al pati o a la biblioteca. D’aquesta manera l’escola també ofereix la possibilitat que puguin portar a terme activitats i treballs en grup que, fora de l’escola, potser són difícils d’organitzar pels horaris personals de cadascú.
 • En aquest sentit la biblioteca és l’espai principal per a treballar. Donat el seu caràcter polivalent, també permet utilitzar-la per a feines, tant individuals com de grup, i altres activitats en què, per exemple, l’ús de l’ordinador sigui necessari.

Agenda

dimecres 25 de novembre
El grup de 3r d’ESO anem al CosmoCaixa a veure les exposicions Art i Mite i Vampirs
dijous 10 de desembre
Jornades de Valors a tota l’escola!
divendres 11 de desembre
Jornades de Valors a tota l’escola!
dimecres 16 de desembre
L’alumnat de 3r i 4t d’ESO rebem una xerrada sobre l’alcohol
divendres 22 de gener
L’alumnat de 3r d’ESO fem una sortida d’educació física al Parc del Putxet
dijous 4 de març
L’alumnat de 1r d’ESO fem un taller sobre l’assetjament escolar amb la Guàrdia Urbana
dijous 4 de març
L’alumnat de 2n d’ESO fem un taller sobre convivència i civisme amb la Guàrdia Urbana
dimarts 13 d'abril
L’alumnat de 4t d’ESO fem un taller sobre educació vial amb la Guàrdia Urbana
dimarts 13 d'abril
L’alumnat de 3r d’ESO fem un taller sobre drogodependències amb la Guàrdia Urbana

Veure'n més