Espai de migdia

Des de l’escola considerem que l’estona de migdia és un espai educatiu que mereix un tractament específic. És per aquest motiu que no s’ha volgut deslligar de la dinàmica de l’escola donant-lo a una empresa de serveis. Aquest espai respon a la filosofia plantejada al nostre Projecte Educatiu i es concreta en el treball d’una sèrie d’hàbits i actituds a l’hora de dinar, així com en els aspectes relacionats amb la socialització de l’alumnat en un espai distès i relaxat però amb una normativa específica.

Com a conseqüència d’aquest plantejament, les actituds i aprenentatges de migdia són avaluats en els informes que s’adrecen a les famílies, juntament amb les altres àrees d’aprenentatge i situacions escolars.

Els menjadors a Projecte

El servei de menjador de l’escola es basa en la cuina pròpia i pretén desenvolupar tres eixos bàsics, pel que fa als menús que s’elaboren: servei de menjador escolar responsable, recuperació dels conceptes bàsics de l’alimentació i cuina sana i elaboració de menús equilibrats i de proximitat.

Com a servei de menjador escolar responsable entenem que és aquell que pretén millorar la salut nutricional del nostre alumnat a través de l’elaboració dels menús per part d’una dietista de l’empresa responsable de la gestió de la cuina, Scolarest, i de l’avaluació continuada d’aquests menús, incloent productes variats i de temporada.

Seguim  criteris de respecte al medi ambient, tant en els productes de menjar, com en els productes de neteja, com també en la gestió de residus separant les diferents fraccions.

La recuperació dels conceptes bàsics de l’alimentació i cuina sana  es basen en la utilització de productes naturals i de temporada i en processos tradicionals de cocció segurs emprant els temps necessaris i basats, alhora, en la seguretat alimentària. L’escola també disposa d’un Pla d’al·lèrgens i incompatibilitats derivades de l’alimentació.

Dins del concepte d’elaboració de menús equilibrats i de proximitat s’inclou, per una banda, la utilització de productes de proximitat del propi territori i, per una altra, el respecte a la sostenibilitat a partir del subministrament, en la mesura del possible, a través de proveïdors locals.

També es contempla la incorporació de productes ecològics (llegum, pasta, verdura i proteïna vegetal un cop al mes) . Des de l’escola es prioritza l’ús de productes generats per empreses amb responsabilitat social.

–       El llegum sempre serà ecològic.

–       Un cop al mes hi haurà pasta i verdura ecològica.

–       També un cop al mes hi haurà menú complet de proteïna vegetal ecològica.

–       Hi haurà varietat de fruita, sempre segons la temporada.

–       Pel que fa al peix hem establert que, quan n’hi hagi en el menú, serà lluç, tonyina, bacallà o salmó.

–       Pel que fa a la carn serà sempre amb certificació Q de qualitat.

–       Tot l’oli que s’utilitzarà serà sempre oli d’oliva.

–       Els lactis procediran d’empreses que segueixen paràmetres de comerç just i responsabilitat social.

–       Als cursos d’ESO hi haurà l’opció de poder triar entre dos primers i dos segons plats. Està previst que sigui quina sigui l’elecció per part de l’alumnat, es mantingui que el menú sigui equilibrat, ja que tots són elaborats per una dietista. D’aquesta manera obrim altres expectatives als nois i noies més grans que sempre es queden a dinar a l’escola.

Les estones d’esbarjo

Les estones de migdia, a banda de les pròpies de menjador, persegueixen el desenvolupament d’activitats lúdiques que permetin als nens i nenes i als nois i noies gaudir d’un espai distès a banda de les activitats escolars. Aquests espais s’estructuren de forma diferent segons els cursos i l’etapa de cada curs:

 • Els nens i nenes de P3 i P4 fan la migdiada després de dinar. El descans està justificat per la pròpia edat, alhora que permet que les activitats de la tarda es desenvolupin en un ambient més tranquil i relaxat.
 • Els nens i nenes de P5 surten a jugar després de dinar. Ho fan en un espai destinat només a aquest curs, en el qual poden portar a terme activitats lúdiques dirigides i no dirigides.
 • Els nens i nenes d’educació primària tenen una estona d’esbarjo, abans o després de dinar, segons el torn, en la qual poden jugar en l’espai del jardí, excepte un dia a la setmana que el destinen a tallers. La finalitat dels tallers és oferir un espai lúdic d’activitats dirigides en què els nens i nenes puguin passar-s’ho bé participant en activitats diverses que els ajudin a descobrir nous àmbits: teatre, danses, jocs esportius, cuina, plàstica, etc. Els tallers s’organitzen per cicles, un cop a la setmana i en horari de migdia. Els nens i nenes del cicle es barregen i es distribueixen en tres grups: cada grup gaudeix d’un taller diferent cada trimestre de tal manera que, en acabar el curs, han pogut passar per totes les activitats. Cada un dels tallers es fa una de les llengües que es treballen a l’etapa de primària: català, anglès i castellà:
  • Tallers del cicle inicial: Escultura amb fang, Cooking, Costura.
  • Tallers del cicle mitjà: Paper maixé, Sport, Teatro.
  • Tallers del cicle superior: Composicions amb materials diversos, Sport, Juegos de mesa.
 • A l’educació secundària, els nois i noies poden escollir lliurement, amb la supervisió per part d’un membre del professorat del centre, d’anar al pati o a la biblioteca. D’aquesta manera l’escola també ofereix la possibilitat que puguin portar a terme activitats i treballs en grup que, fora de l’escola, potser són difícils d’organitzar pels horaris personals de cadascú.
 • En aquest sentit la biblioteca és l’espai principal per a treballar, per bé que l’aula d’informàtica, donat el seu caràcter polivalent, també permet utilitzar-la per a feines, tant individuals com de grup, en què l’ús de l’ordinador sigui necessari.

Agenda

dimecres 25 d'abril
Els noies i noies de biologia de 4t d’ESO visitem la màquina Anatomage a la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat Blanquerna.
dijous 26 d'abril
Els nens i nenes d’educació infantil anem de colònies a Can Brugarola.
dijous 26 d'abril
L’alumnat d’ESO participem en una xerrada d’ACNUR a l’escola.
divendres 27 d'abril
El grup de 1r d’ESO anem al CaixaForum a visitar l’exposició “Músiques a l’antiguitat”.
dimecres 2 de maig
Els nens i nenes de cicle inicial i mitjà anem de colònies a Cal Gort.
dimecres 9 de maig
Tota l’ESO anem a passejar per Collserola!
dijous 10 de maig
El grup de biologia de 4t d’ESO anem al Parc de la Ciutadella a visitar l’exposició “De quina espècie és?”
dilluns 14 de maig
L’alumnat d’educació infantil anem a veure “El petit elefant” al SAT.
dilluns 14 de maig
La Guàrdia Urbana fa un taller sobre xarxes socials a l’alumnat de 4t d’ESO.

Veure'n més