TAC (Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement)

Les TAC, a més de ser un vehicle d’accés a la informació que s’ha d’aprendre a utilitzar de forma adequada, ens permeten acostar el món real a l’aula i, fins i tot, poder interactuar-hi; també ens ofereixen la possibilitat de compartir el que sabem i el que hem après o bé de col·laborar amb altres per aprendre plegats.

Creiem que les TAC, com a eina de suport en la construcció de coneixement, poden ajudar els nostres alumnes en el seu procés d’aprenentatge a l’escola i, per als més grans, pot ser una eina per seguir aprenent de forma autònoma. És per això que des dels més petits fins als més grans en fan ús de diferents maneres i des de diferents àmbits segons l’edat.

Utilitzem les TAC com a recurs educatiu al servei dels continguts curriculars i com a eina per promoure una sèrie de competències i valors que són necessaris per als alumnes i ciutadans del segle XXI. Ens referim a aspectes com la creativitat, la capacitat de treballar en equip, la resolució de problemes i l’interès per la tècnica i la tecnologia.

L’escola disposa de diferents pissarres digitals interactives que s’utilitzen en funció de les activitats que es desenvolupen a les diferents matèries, així com d’aules d’informàtica i ordinadors portàtils disponibles per als alumnes més grans.

Al llarg de l’educació infantil i primària realitzem diferents tallers per treballar les competències digitals en cada cicle. Tots aquests tallers tenen en comú que treballen, mitjançant les TAC, aspectes com la identificació de problemes, l’establiment d’objectius, la planificació, l’aprenentatge per assaig-error, etc. La dinàmica de la classe és oberta, amb molta presència de l’intercanvi d’idees i de la col·laboració.

Actualment, a banda de la utilització de les TAC com a eina de suport de les diferents àrees, els tallers que realitzem són:

  1. Finals d’educació infantil: Tux Paint. Programa de dibuix que permet que els nens i les nenes es familiaritzin amb la utilització d’un programa: menú, controls, eines, etc. Els permet comprendre el funcionament bàsic d’un programa com a dispositiu per crear i expressar-se.
  2. Cicle inicial: Anàlisi de videojocs com activitat que promou l’observació, l’aprenentatge per assaig-error i l’anàlisi de situacions. Realització d’un curt de dibuixos animats per treballar la seqüenciació i la planificació, així com aspectes de llengua i creativitat.
  3. Cicle mitjà: Taller de creació de videojocs. Per fer aquesta activitat utilitzem Scratch, desenvolupat pel MIT (Massachusetts Institute of Technology). En aquest taller es treballa el procés de planificació, seqüenciació, detecció d’errors i revisió de la fenia feta que comporta l’elaboració d’un programa informàtic. Aquesta activitat va ser mereixedora del 3r Premi ITworldEDU 2010 a la millor solució tecnològica elaborada per centres educatius dins la categoria d’eines i aplicacions didàctiques per a la pràctica docent i continguts digitals.
  4. Cicle superior: Es continua el treball iniciat amb l’Scratch, utilitzant sensors per crear narracions digitals ampliades. Aquest tipus de narració implica que la història succeeixi tant a la pantalla com al món real.

Agenda

dimarts 23 de gener
El grup de 4t d’ESO anem a l’Arxiu Joan Maragall.
dimecres 24 de gener
El grup de 2n d’ESO fem una sortida per la Barcelona medieval.
divendres 2 de febrer
Els alumnes de cicle inicial anem al Museu del Disseny.
dimarts 6 de febrer
El grup de 2n d’ESO anem a la Biblioteca de Vallcarca.
dimarts 6 de febrer
Els nois i noies de 3r d’ESO anem a la Biblioteca de Vallcarca.
dimecres 7 de febrer
Els nois i noies de 4t d’ESO anem a la Facultat d’Estadística de la UPC.
dijous 8 de febrer
El grup de 4t d’ESO anem a una jornada de portes obertes a la UAB.
divendres 9 de febrer
Celebrem el Carnaval!
dimarts 13 de febrer
Els nois i les noies de 2n d’ESO fem una trobada de l’Audiència Pública.

Veure'n més