Programes amb d’altres institucions

  1. A la recerca del joc perdut: És una activitat organitzada per l’Institut Barcelona Esport per al curs de P-5 que fem, des del curs 2010-2011, conjuntament amb altres escoles de la ciutat. Consisteix en treballar els jocs tradicionals al llarg del curs, a l’escola, i finalitza amb una trobada amb algunes de les escoles de la zona amb l’objectiu prioritari de fomentar la participació i la interrelació entre l’alumnat.
  2. Dansa Ara: Com a ampliació de les àrees d’educació física i música, es realitza al llarg del cicle inicial una activitat de dansa, en el marc del programa “Dansa Ara”, programa en el qual l’escola participa des de fa uns quants cursos. A primer es realitza l’aprenentatge d’un seguit de danses que continua a segon i té, com a cloenda, la participació en un acte amb diverses escoles que participen en el mateix programa.
  3. La Veu dels Infants i el Pregó de la Laia: És un programa educatiu per a la participació democràtica i ciutadana que es vehicula a través d’activitats escolars adreçades a infants de 3r, 4t i 5è d’educació primària. El seu objectiu és iniciar-los en els processos participatius a l’escola i a la ciutat de Barcelona. A través d’aquesta iniciativa, els nens i nenes prenen la paraula i participen, amb els seus suggeriments i compromisos, en l’elaboració del Pregó que dóna inici a les festes d’hivern de la ciutat (festes de Santa Eulàlia). El punt fort del programa és la capacitat de promoure els drets de participació dels nens i nenes, amb un resultat visible en el qual els participants veuen reflectides les seves aportacions: el pregó de les festes de la seva ciutat.
  4. Cantània: Cantània és una activitat per aprofundir en diversos aspectes de l’àrea de música. L’alumnat prepara al llarg del curs una obra coral que posteriorment presenta a L’Auditori juntament amb nens i nenes de moltes altres escoles.
  5. Projecte Kiosk Jove: És un espai de participació de periodisme digital adreçat als centres educatius perquè hi participin els cursos de 5è i 6è de primària i de secundària de Catalunya. És un espai virtual per llegir l’actualitat informativa des d’un punt de vista diferent, amb la visió del jovent català. Els nois i noies, guiats pels mestres i professorat, publiquen notícies del barri, del poble i del municipi on es troba l’escola. Es tracta doncs, aplicant la metodologia de les classes, que l’alumnat pugui crear notícies en diferents formats (àudio, vídeo, text o fotografia).
  6. L’Audiència Pública: És una forma de participació a través de la qual l’alumnat de 3r d’ESO de l’escola, juntament amb altres nois i noies de 6è de primària, secundària o batxillerat d’altres escoles, fa propostes a l’administració municipal. D’aquesta manera, la ciutat dóna veu als ciutadans i ciutadanes més joves i els permet educar-se en la pràctica de la participació cívica. Es tracta d’establir uns espais de diàleg i intercanvi d’idees que ajudin els nois i noies a entendre l’avui i fer propostes per al demà. Després d’un procés col·lectiu de reflexió, el jovent presenta les seves conclusions en una audiència pública presidida per l’alcalde. Aquesta activitat potencia la participació i enalteix l’opinió dels nois i noies d’aquestes edats, alhora que els ajuda a conèixer els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de Barcelona.
  7. Escoles verdes / Agenda 21: Des del curs 2001-2002, l’escola participa en el programa Agenda 21 Escolar de Barcelona, amb l’objectiu que l’alumnat prengui consciència de la realitat ambiental en què vivim. El grup de treball de l’escola consta de dos representants de l’alumnat per classe, un membre del professorat per cicle, representants de pares i mares i de l’administració. Es reuneix mensualment per prendre iniciatives que facin més sostenible el dia a dia a l’escola. També s’organitzen xerrades, tallers i sortides sobre mobilitat en bicicleta, etc. Cada curs es repensa com poder millorar la recollida de residus. En aquests moments, per exemple, s’estan revisant els objectius per tal de buscar noves formes d’actuació.
  8. Camí escolar: Un camí escolar està format per tots aquells carrers que utilitzen l’alumnat, les famílies i el personal d’una escola per arribar o marxar del centre. La seva finalitat és que els nens i les nenes puguin venir a l’escola sense que els acompanyin les seves famílies, fomentant així la seva autonomia i fent que les anades i tornades de l’escola siguin moments agradables en els quals puguin anar amb d’altres companys i companyes, tot parlant de les seves coses i sense l’estrès i la contaminació que suposa fer el trajecte en cotxe. La idea és que la ciutat sigui cada vegada menys dels cotxes i més dels nens i nenes perquè es converteixin en ciutadans i ciutadanes responsables, sentint-se part de la ciutat i participant activament en la seva millora tot començant pel propi barri.

 

L’Escola Projecte s’ha convertit en un referent en la creació de camins escolars, per la forta implicació de tota la comunitat educativa (alumnat, AMPA i professorat). Una de les iniciatives de la nostra escola ha estat la creació d’una assignatura optativa, en la qual els i les alumnes han creat des d’un inici el projecte de camí escolar i han participat en tot el procés, tant des de la identificació dels carrers que formarien part del camí escolar o la detecció dels aspectes a millorar per fer més segur aquest camí, com en la difusió a través de diferents activitats a tot l’alumnat i, naturalment, en l’organització de la inauguració del camí escolar de l’Escola Projecte.

Agenda

divendres 14 de desembre
El grup de 4t d’ESO participem en unes jornades esportives a la Mar Bella.
dilluns 17 de desembre
El grup de llatí de 4t d’ESO fem un intercanvi amb l’Escola Guinardó.
dimarts 18 de desembre
El grup de 4t d’ESO anem a col·laborar amb el Banc dels Aliments.
dimecres 9 de gener
El grup de biologia i geologia de 4t d’ESO anem al PCB (Parc Científic de Barcelona) per saber com es fan els medicaments.
dilluns 14 de gener
El grup de 2n d’ESO fem una descoberta de la Barcelona medieval.
dimarts 15 de gener
El grup de 4t d’ESO anem a visitar la Fundació Arrels.
dimecres 16 de gener
El grup de 3r d’ESO anem al CRG (Centre de Regulació Genòmica) a fer una activitat de biotecnologia.
dijous 17 de gener
El grup de 4t d’ESO anem a la casa-arxiu Joan Maragall.
dijous 31 de gener
El grup de 4t d’ESO rebem una xerrada de la Guàrdia Urbana sobre la violència de gènere.

Veure'n més