Programes amb d’altres institucions

  1. A la recerca del joc perdut: És una activitat organitzada per l’Institut Barcelona Esport per al curs de P-5 que fem, des del curs 2010-2011, conjuntament amb altres escoles de la ciutat. Consisteix en treballar els jocs tradicionals al llarg del curs, a l’escola, i finalitza amb una trobada amb algunes de les escoles de la zona amb l’objectiu prioritari de fomentar la participació i la interrelació entre l’alumnat.
  2. Dansa Ara: Com a ampliació de les àrees d’educació física i música, es realitza al llarg del cicle inicial una activitat de dansa, en el marc del programa “Dansa Ara”, programa en el qual l’escola participa des de fa uns quants cursos. A primer es realitza l’aprenentatge d’un seguit de danses que continua a segon i té, com a cloenda, la participació en un acte amb diverses escoles que participen en el mateix programa.
  3. La Veu dels Infants i el Pregó de la Laia: És un programa educatiu per a la participació democràtica i ciutadana que es vehicula a través d’activitats escolars adreçades a infants de 3r, 4t i 5è d’educació primària. El seu objectiu és iniciar-los en els processos participatius a l’escola i a la ciutat de Barcelona. A través d’aquesta iniciativa, els nens i nenes prenen la paraula i participen, amb els seus suggeriments i compromisos, en l’elaboració del Pregó que dóna inici a les festes d’hivern de la ciutat (festes de Santa Eulàlia). El punt fort del programa és la capacitat de promoure els drets de participació dels nens i nenes, amb un resultat visible en el qual els participants veuen reflectides les seves aportacions: el pregó de les festes de la seva ciutat.
  4. Cantània: Cantània és una activitat per aprofundir en diversos aspectes de l’àrea de música. L’alumnat prepara al llarg del curs una obra coral que posteriorment presenta a L’Auditori juntament amb nens i nenes de moltes altres escoles.
  5. L’Audiència Pública: És una forma de participació a través de la qual l’alumnat de 1r d’ESO de l’escola, juntament amb altres nois i noies de 6è de primària, secundària o batxillerat d’altres escoles, fa propostes a l’administració municipal. D’aquesta manera, la ciutat dóna veu als ciutadans i ciutadanes més joves i els permet educar-se en la pràctica de la participació cívica. Es tracta d’establir uns espais de diàleg i intercanvi d’idees que ajudin els nois i noies a entendre l’avui i fer propostes per al demà. Després d’un procés col·lectiu de reflexió, el jovent presenta les seves conclusions en una audiència pública presidida per l’alcalde. Aquesta activitat potencia la participació i enalteix l’opinió dels nois i noies d’aquestes edats, alhora que els ajuda a conèixer els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de Barcelona.
  6. Escoles verdes / Agenda 21: Des del curs 2001-2002, l’escola participa en el programa Agenda 21 Escolar de Barcelona, amb l’objectiu que l’alumnat prengui consciència de la realitat ambiental en què vivim. El grup de treball de l’escola consta de dos representants de l’alumnat per classe, un membre del professorat per cicle, representants de pares i mares i de l’administració. Es reuneix mensualment per prendre iniciatives que facin més sostenible el dia a dia a l’escola. També s’organitzen xerrades, tallers i sortides sobre mobilitat en bicicleta, etc. Cada curs es repensa com poder millorar la recollida de residus. En aquests moments, per exemple, s’estan revisant els objectius per tal de buscar noves formes d’actuació.
  7. Camí escolar: Un camí escolar està format per tots aquells carrers que utilitzen l’alumnat, les famílies i el personal d’una escola per arribar o marxar del centre. La seva finalitat és que els nens i les nenes puguin venir a l’escola sense que els acompanyin les seves famílies, fomentant així la seva autonomia i fent que les anades i tornades de l’escola siguin moments agradables en els quals puguin anar amb d’altres companys i companyes, tot parlant de les seves coses i sense l’estrès i la contaminació que suposa fer el trajecte en cotxe. La idea és que la ciutat sigui cada vegada menys dels cotxes i més dels nens i nenes perquè es converteixin en ciutadans i ciutadanes responsables, sentint-se part de la ciutat i participant activament en la seva millora tot començant pel propi barri.

 

L’Escola Projecte s’ha convertit en un referent en la creació de camins escolars, per la forta implicació de tota la comunitat educativa (alumnat, AFA i professorat). Una de les iniciatives de la nostra escola va ser la creació d’una assignatura optativa, en la qual els i les alumnes van crear des d’un inici el projecte de camí escolar i van participar en tot el procés, tant des de la identificació dels carrers que formarien part del camí escolar o la detecció dels aspectes a millorar per fer més segur aquest camí, com en la difusió a través de diferents activitats a tot l’alumnat i, naturalment, en l’organització de la inauguració del camí escolar de l’Escola Projecte.

Agenda

dijous 10 de desembre
Jornades de Valors a tota l’escola!
divendres 11 de desembre
Jornades de Valors a tota l’escola!
dimecres 16 de desembre
L’alumnat de 3r i 4t d’ESO rebem una xerrada sobre l’alcohol
divendres 22 de gener
L’alumnat de 3r d’ESO fem una sortida d’educació física al Parc del Putxet
divendres 12 de febrer
Celebrem el Carnaval!
dijous 4 de març
L’alumnat de 2n d’ESO fem un taller sobre convivència i civisme amb la Guàrdia Urbana
dijous 4 de març
L’alumnat de 1r d’ESO fem un taller sobre l’assetjament escolar amb la Guàrdia Urbana
dimarts 13 d'abril
L’alumnat de 4t d’ESO fem un taller sobre educació vial amb la Guàrdia Urbana
dimarts 13 d'abril
L’alumnat de 3r d’ESO fem un taller sobre drogodependències amb la Guàrdia Urbana

Veure'n més